Veronica Franco høflighet i Venezia

Veronica Franco kurtisane av Venezia

I 1360 i nærheten av kirken Saint Matteo (nå forsvunnet) ble et veldig populært sted på den tiden åpnet, "Castelletto di Rialto", et høyt sted for nytelse hvor den venetianske magistraten bestemte seg for å konsentrere de mange prostituerte byboerne. Det offentlige bordellet ble kalt "Castelletto" kanskje fordi det var bygd opp av høye hus som tårn. Over tid hadde Castelletto veldig presise regler for arbeidsstedene og -tidspunktene, ikke tillatt utover klokken to om morgenen, i perioder med utflukter, bare på lørdager og med hodet dekket med et gult skjerf...
Men som man kan gjette, var det ikke lett å kontrollere disse reglene, og det ble verre etter Rialto-brannen i 1514, og tvang prostituerte til å blande seg inn i byen. Noen av dem søkte tilflukt i nabolaget der Rampani-familien eide en bygning. De bodde i dette nabolaget "Ca' Rampani", (Ca', som betyr hus) og fikk kallenavnet "Carampane"; sannsynligvis ikke særlig attraktiv på den tiden, de ga opphav til ordet "ti xe una vecia carampana" ("du er en gammel carampana”), brukes fortsatt i dag for å indikere en kvinne hvis utseende ikke er veldig hyggelig.
Kurtisanene dannet på den tiden en distinkt kategori av samfunnet. Mens de praktiserte prostitusjon, utmerket kurtisaner seg sosialt, ikke bare fordi de kunne regne med store inntekter og innflytelsesrik beskyttelse, men også i kraft av sin høyt utviklede kunnskap om kunst og bokstaver. Noen av dem utmerket seg takket være sitt kunstneriske og litterære talent, som de kunne utøve fritt takket være sin spesielle status. I 1500 var det en katalog over kurtisaner med adresser og priser angitt.
Den mest kjente av kvinnen med gledesdiktere var utvilsomt, Veronica Franco, født inn i en velstående familie, giftet hun seg med en lege i en veldig ung alder. Hun forlot raskt ektesengen for å vie seg til et liv fritt fra utskeielser; poet og kultur, opprettholdt hun vennskapsforhold mellom lærde og adelsmenn i en slik grad at hun ble malt av Tintoretto.

Veronica Franco av Tintoretto, 1575,

Når Henrik III, konge av Frankrike kom til Venezia i 1574 ønsket han for enhver pris å kjenne henne ved å tilbringe en natt med henne, til minne om møtet deres, Veronica tilbød kongen sitt portrett og to sonetter. I en alder av 40 ga Veronica opp sin aktivitet og grunnla et tilfluktssted for tidligere prostituerte kalt "du relief". Men livet hans sluttet ikke der... Fortsettelse følger.