Muranolasi

Lasi näyttää ulkonäöltään Venetsia Noin vuonna 1000 tästä todistaa benediktiinimunkki Fiolario, joka tuotti kotitalouskäyttöön tarkoitettuja lamppuja. Teollisuus saa nopeasti suuren merkityksen huolimatta uunien toiminnan aiheuttamasta vaarasta jo tiheässä kaupungissa. Se oli vuonna 1291, että tasavalta Venetsia päättää siirtää uunit pysyvästi ja valmistaa lasinvalmistajat viereiselle Muranon saarelle. Kaikista tuhoisista tulipaloista Venetsia, monet johtuivat uuneista. Tämä siirto, tulipalojen estämisen lisäksi, mahdollisti myös paremman Tulipalo San Marcuolan öljyvarastossasäilyttää tunnetun lasitehtaan valmistussalaisuudet ja varmistaa sellaisten raaka-ainevarastojen turvallisuus, joiden varasto tunnettiin myös nimellä ”myrkkykammio”. Saaren toiminta otti nopeasti teollisen ulottuvuuden, joka antoi sille rikkautta ja mainetta, siitä tuli suuren lasin ja kristallin valmistus Venetsia. Viiden vuosisadan ajan Murano on ollut kukoistavan tuotannon perusta, kilpailen Bohemian kristallin tekniikoiden kanssa. Muranon tehtaat toimittivat Ranskan tuomioistuimelle, Itävallan keisarilliselle tuomioistuimelle, Italian herttuakuntien tuomioistuimille sekä Venetsia parhaat polykromikristallikruunut ja kauneimmat peilit, joissa on leikatut lasikehykset. Näin syntyi Muranon maine, jossa perheet välittävät edelleen sukupolvesta toiseen reseptejä ja salaisuuksia, joita kukaan ei voi verrata.

Muranon polykromikristallikruunut

Muranolasi on lyijypitoinen lasi, joka muodostuu piipitoisen hiekan, oksidien ja karbonaattien seoksesta, erittäin puhdasta ja lähellä kristallin kiiltoa. Sen tärkein viehätys tulee hyvin laajasta värivalikoimasta ja näiden puhtaudesta. Vielä nykyäänkin värien koostumuksen kemialliset kaavat pidetään erittäin hyvin, vaikka valmistaisimme vain 66 erilaista väriä, kun olemme pystyneet valmistamaan yli 300!

Muranon helmet

Venetsialaisen tuotannon mainetta tehneen puhalletun lasin käsityön lisäksi Muranon saarella on jatkunut seitsemän vuosisadan ajan toinen teollisuus: lasihelmien valmistus. Lasihelmet luokitellaan niiden valmistustekniikan mukaan: kelaus, venytys, muovaus, puhallus. Käämityksessä käsityöläinen kääri sulan lasin sauvan ympärille. Nämä helmet valmistetaan yksittäin. Toisaalta venytetyille lasihelmille lasinvalmistajat käyttävät tankoja, joissa on keskireikä, joista voidaan valmistaa monia identtisiä helmiä. Muranossa käytetään pääasiassa näitä kahta tekniikkaa.

- Rosetta- tai chevron-helmet saadaan lasiruo'osta, joka koostuu useista eripaksuisista värillisistä lasista (useimmiten sinisestä, valkoisesta ja punaisesta) ja muotoiltu hiomakiekolla samankeskisen tähtikuvion aikaansaamiseksi.

- Millefioren tai Millefiorin valmistusprosessi on samanlainen kuin kalanruotohelmillä, mutta lasitangot ovat paljon ohuempia, ilman keskireikää. Pienet leikatut kappaleet yhdistetään metallilangan ympärille sulan lasin sideaineella, kuuma helmi puristetaan muottiin sen lopullisen muodon saamiseksi, jäähdytetään sitten ja upotetaan happoon repäisemään lanka, joka muodostaa reiän.

- Puhalletut lasihelmet, helmen muoto syntyy puhaltimen toimesta, minkä jälkeen siihen laskeutuu muita värejä lasia, kultaa tai hopeaa. Puhaltimen liikkeet luovat näille helmille tyypilliset spiraalimuodot.

- Aventuriini sisältää pieniä kuparikiteitä, jotka antavat lasille kauniin irisenssin. Se litistetään ohueksi nauhaksi, joka levitetään helmiin. Tämä prosessi löytyy Sommerson helmistä.

- Nimi Sommerso pearls tulee tämän tyyppisten helmien valmistustekniikasta, joka koostuu värillisen lasin tai yleisemmin kultalehden käärimisestä läpinäkyvän lasikerroksen kanssa.

- Lamppuihin käärittyjä helmiä saadaan sulattamalla lasitanko ja kiertämällä se ohuen kuparitangon ympäri, jota käsityöläinen jatkuvasti pyörittää. Sitten muodostunut helmi koristellaan, sitten kastetaan happoon metallin liuottamiseksi ja reiän muodostamiseksi.

Muranon sivusto tuottaa nykyään edelleen erittäin aktiivista italialaisen lasin ja erityisesti helmien tuotantoa.

Murano Venetsian korvarenkaat